A virtuóz

Bősze Ádám komolyzenei stand up-ja

Program leírás

 

Vendég: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

Ki a virtuóz? Mit jelentett ez a szó ezer évvel ezelőtt, és mit mond a ma emberének? Hogyan mérhető a virtuozitás, egyáltalán a briliáns játék- és énektechnika mennyire elég ahhoz, hogy valaki a csúcsra érjen? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Bősze Ádám zenetörténész közérthető és szórakoztató előadásában, amelynek ez alkalommal Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a vendége, aki nem csupán virtuóz játékával, hanem gondolataival is hitelesíti a produkciót.

 

 

(A Cziffra Fesztivál és a budafoki Cziffra Közösségi Színtér közös programja)

Támogató: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az info@cziffrakozpont.hu email címen lehet.

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.

Cziffrázva – művészportré kacskaringókkal

Bősze Ádám és László Ferenc zenetörténeti előadása / Cziffra Fesztivál Szentendrén

Program leírás

Cziffra György máig izgalmas alakja és oly fordulatos pályafutása lesz a témája ennek a könnyed hangvételű, de egyszersmind tartalmas estének. A legendás zongoristáról mesélve Bősze Ádám és László Ferenc nemcsak az életút meghatározó állomásait, csúcs- és mélypontjait érinti majd, de kitér egyebek között a magyar csodagyermekek zenetörténeti sorára, a bárzongorázás hazai fénykorára és a franciaországi magyarok megkerülhetetlen kulturális szerepére is.

(A Cziffra György emlékév és a Szentendrei Teátrum közös programja)

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.

Balázs János zongora workshopja

A 19 és 20. század magyar zenéje, zeneszerzői és előadói

A bulgáriai Rusze városában a New Millennium International Academy nemzetközi csapata – köztük Balázs János- tart mesterkurzust és workshopot július 6-9 között.
Violin: Miranda Liu (USA/Hungary)
Violin: Gabriel Croitoru (Romania)
Clarinet: Boyan Ivanov (Bulgaria/UK)
Piano: János Balázs (Hungary)
Piano: Ilya Kondratiev (Russia)
A Balázs János kurzusán legjobban szereplő diákok a július 9-i gálakoncert keretében fellépési lehetőséget kapnak.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.

Zene és tudomány találkozása a Cziffra Fesztiválon

A zene hatása a kreativitásra és gondolatok az improvizációról

Program leírás

Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös estjén megtudhatjuk mi is a kapcsolat a zene és a kreativitás, a zene és a tudomány között. A nemzetközi elismertségű tudós előadásából megismerhetjük a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, valamint szó lesz az érzelemgazdagság és motiváció szerepéről a hatékony tanulásban. Szó lesz arról is, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére, és ezen keresztül a kreativitásra. Közös előadásuk komolyzenei kuriózum is egyben.

Balázs János saját improvizációkkal és parafrázisokkal demonstrálja mindazt, amit előtte szavakkal mutatott be Freund Tamás. Az est további közreműködője: Bihari Adél (szoprán).

Kísérőprogram: borkóstoló Balaton-felvidéki borászat kínálatából.

Belépőjegy: 3.500 Ft

Az esemény a VEB 2023 EKF Kultháló Program keretében, a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány valamint a Cziffra Fesztivál együttműködésében valósul meg.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.

Cziffra Fesztivál – Zene és tudomány találkozása a Cziffra György Fesztiválon

Freund Tamás és Balázs János

Program leírás

Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös estjén megtudhatjuk mi is a kapcsolat a két világ között. A nemzetközi elismertségű tudós előadásából megismerhetjük a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, és szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban. Valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére, és ezen keresztül a kreativitásra. Balázs János saját improvizációkkal és parafrázisokkal demonstrálja mindazt, amit előtte szavakkal mutatott be Freund Tamás. Az est végén pedig meglepetésként egy kis örömzenélésben is része lehet a közönségnek.

Kiemelt szponzor: MVM

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.

Cziffra György életművének megismertetése a Kroó Zeneiskolásokkal

Program leírás

Előadó:
Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja

Helyszín: a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola Díszterme
Cím: 1102 Budapest, Szent László tér 34.
Időpont: 2022. március 4. péntek 14:30

A rendezvény védettségi igazolvánnyal, előzetes regisztráció után látogatható. Jelentkezését a kroo@kroo.hu e-mail címre várjuk. Az intézményben maszk viselése kötelező.

Online közvetítés

Műsor

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.

Mitől zong az ora?

Eckhardt Gábor hangszerbemutató koncertje gyerekeknek

Program leírás

Találkoztál már “orával”? “Zongott” már neked? Megtörténhet veled, ha eljössz Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész családias hangulatú, interaktív, rengeteg humorral átszőtt műsorára, mely a kisiskolásoktól a nagyszülőkig mindenki számára egyaránt élvezetes kikapcsolódást és feltöltekezést nyújt a délelőtt folyamán.

Miért érdemes velünk lenned? A házigazda nemcsak szavakkal, hanem képekkel és saját zongorajátékával kapcsolja össze a fiatalok mai felfokozott vizualitását, hétköznapi valóságát a igényes akusztikus élményekkel és a hozzájuk kapcsolódó ismeretekkel. Célunk természetessé tenni a zenehallgatást, kíváncsivá tenni füleket és zeneéhséget gerjeszteni.

A kb. 60 perces műsor, melynek fókuszában a legnépszerűbb hangszer áll, a közönség aktív bevonására is épít.

A koncerten e részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a hangszerekvilaga@cziffrafesztival.hu email címen lehetséges.

Kiemelt szponzor: MVM

A Cziffra100 és a Cziffra Fesztivál rendezvénye a MOMkultban

Műsor

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.

Beszélgetés Szabó Marcell zongoraművésszel

Program leírás

Szabó Marcell, a Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjasa, a november 25-26-i atheneumi koncertek szólistája a magyarországi zenei szakoktatásról, karrierjéről és Cziffra Györgyről mesél középiskolás diákoknak és egyetemi hallgatóknak a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest koncerttermében.

A részvétel díjmentes. Jelentkezés: barahajnal@bumkk.ro

(A Cziffra György-emlékév, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Intézet Bukarest, és a  DC Communication – Piano Star közös rendezvénye)

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.

Freund Tamás

Belső világunk hatása agyi folyamatokra

Program leírás

Dr. Freund Tamás a tanulási és memória folyamatokban szerepet játszó idegsejt hálózatok működését mutatja be. Az agyi hullámtevékenység keletkezése, szerepe az emléknyomok beégetésében, és ennek szabályozása olyan pályák által, amelyek érzelmekről, motivációról – azaz belső világunkról – szállítanak impulzusokat.

Az előadás második részében az információrobbanás következményeiről lesz szó, a zenetanulásról, a belső világra, érzelemgazdagságunk alakulására gyakorolt hatásairól, illetve ebből következően társadalmi fejlődésünk egy-két zsákutcájáról a biológiai evolúcióból vett analógiák alapján. A harmadik rész tárgya a kreatív gondolkodó képesség kialakulásában alapvető belső világ gazdagításának módjai, ebben a művészeti nevelés, a zene kiemelkedő szerepe, a passzív befogadás mellett az aktív részvétel jelentősége az értéktere.

Műsorinformáció

Értesítjük közönségünket, hogy a programot későbbi időpontra halasztottuk. Az új dátumról hamarosan tájékoztatást adunk. Megértésüket köszönjük!

Előadások

   Jelenleg az előadásnak nincs időpontja.